Autocad’de Keşif-Metraj Çıkarma - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

3/26/2013

Autocad’de Keşif-Metraj Çıkarma


http://sanalgelisim.com/autocadde-kesif-metraj-cikarma


e Keşif-Metraj Çıkarma

autocad2012 150x150 Autocadde Keşif Metraj ÇıkarmaAutoCad‘de metraj çıkarmak,keşif yapmak.Çalıştığınız sektör ne olursa olsun autocadde keşif çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.Bu konuda kendi yöntemlerimi anlatmak istiyorum.
Kendi çalıştığım sektör olduğu için mekanik tesisat konusunda bunu açıklıycam.
Büyük bir iş merkezi düşünün.Bu iş merkezinde mekanik işler kapsamında sıhhi tesisat,havalandırma tesisatı,yangın tesisatı,klima tesisatı,ısıtma tesisatı bulunmaktadır.Yapılacak işin maliyetini çıkarmak için sizin bu projede kullanılacak olan bütün malzemelerin net rakamını bilmeniz lazım bunun içinde keşif yapmanız gerekiyor.İşin büyüklüğüne göre bu keşif çok uzun sürebilir işte bu süreyi kısaltmak için neler yapmalıyız ?! Anlattığım kendi çalışma yöntemimdir ve oldukça hızlı keşif yapıyorum daha iyi yöntemlerde vardır.Size en uygun geleni uygulayın.
Keşfi çıkarılacak proje genelde ayrılmıştır..Sıhhı tesisat çizimi ayrı bir paftadır,yangın tesisatı ayrı vb gibi.
1-Keşif çıkaracağımız projeyi açıyoruz.Örneğin yangın tesisatını.Çizimde ilk yaptığım projenin tamamının bir kopyasını “copy” ile kopyalıyorum. Bunu yapma nedenim keşif için gerekli bütün işlemleri bu kopya üzerinde sürdürücem bir sıkıntı olduğunda orjinal çizimden faydalanıcam.
2-Keşfi çıkarılacak malzemeler 2 ye ayrılır aslında. Bir tanesi “metre” vb cinsinden uzunluğunu bulmanız gerekenler ( borular vb ) diğeride “adet” vb olarak bulunması gerekenlerdir.Önce hangisi yapmalıyız? Önce adetleri bulmalıyız!Bence adetleri saymak daha mantıklı çünkü çizimdeki tesisatın çoğu borulardan oluşur benim yaptığım gibi lipsler yarıdımıyla boru metrajını çıkarıp sonra o boruları silerseniz ardından adetleri saymaya çalışırsanız bazı malzemeleri gözden kaçırabilirsiniz.
Adet olarak bulabileceklerimiz örneğin sprinkler,yangın dolapları ( diğer malzemelerde olabilir detaya girmiyorum).Projeyi çizen firma bu nesneleri blok olarak çizmişse saymak daha kolay.Gerek “bcount” komutu gerekse “quick select” yardımıyla blokları saymak çok kolay.
“quick select” kullanımı için buraya tıklayınız…
3-Blok değilse yada blok olmayan nesneleri tek tek sayıyoruz.Bunun içinde quick select kullanabiliriz.Tek tek sayım yaparken yeni bir layer oluşturun belirgin ve farklı bir renk olsun bu layerdayken saydığımız nesneleri işaretleyelim.Örneği ben bir çember çizip bu çemberi saydıklarımın üzerine kopyalıyorum aynı nesneyi sayma riskini ortadan kaldırıyorum.Layer komutlarını kullanarak saydığınız nesnelerin layerinde işlem yapıp gözden kaçan olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.Ölçülen nesnelere çember koyarsanız keşif  boyunca sayılmamış nesneleri kolay farkedebilirsiniz.
not:keşif veya metraj çıkarırken bulduğumuz değerleri kağıda yazmak bizi yavaşlatabilir keşfe direk yazmak daha kolay ayrıca keşif yaparken autocad ve excel arasında gidip gelmek zaman kaybettirebilir bunun için çalışma ekranınıza hem exceli hem autocadi yerleştirin bu şekilde çalışmak size oldukça zaman kazandırabilir.
4-Gelelim boruların ölçülmesine.Genelde hatalar mt cinsinden olan ölçümlerde yapılır nede olsa miktar olarak bir keşifte en çok borular olur.En kolay yolu bunun için hazırlanmış lisplerdir.
buradaki linkten nasıl toplama yapabiliriz ve nelere dikkat etmeliyiz görebiliriz.
Yenilik ve kolaylık size yabancıysa zoru seven eski moda biriyseniz tek tek bütün çizgi ,yay vb ni ölçmelisiniz.Bunun için properties penceresinide kullanabilirsiniz.Properties penceresi hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Ölçerken aynı yeri ölçmemeye dikkat edin.Ölçtüğünüz yerleri ya silin ya rengini değiştirin yada ölçüleri üzerinde bırakın.
ölçmek istediğiniz yayı seçip komut satırına “li” yazıp enter’a basarsanız liste bilgilerini verir,yay uzunluğu vb.
bir doğruyu ölçerken önce ölçüm aracı seçilir sonra ölçeceğiniz doğrunun başlangıç ve bitiş noktalarını seçince ölçüyü verir.Bunun daha kolay bir yolu var ölçüyü seçip klavyeden “space bar”a basın ve ölçmek istediğiniz doğruyu seçin ölçülendirmeyi yapmış olacak.Klasik şekle göre oldukça kullanışlı.
not:Autocad’de genel olarak daha hızlı çalışmak için iki elinizi birden kullanmak gerekir.Her şeyi tek elle yapmak size hız kazandırmaz.Yukarıda ki komut örneğinde olduğu gibi.
keşif çıkarırken dikkat etmeniz gerekenler
” Aynı malzemeleri fazladan ölçmemeye dikkat edin yada eksik ölçmeye.Her iki durumda firma için büyük kayıp.Keşfi hızlı yapmak demek doğru yapmak demek değildir gerekirse çok yavaş yapın ama doğru yapın.
” Keşfi hızlı yapıp hemen keşif listesine yada teklife yazmak çok cazip değil.Özellikle de çok hacimli yerlerde ayrı bir excel dosyası açın kısım kısım keşif yapın.İş merkezi örneğini verdik.her katın her tesisatını ayrı ayrı ölçün sayın.Daha sonra kontrol etmeniz gerekebilir.Parça parça kontrol etmek bütünü kontrol etmekten kolaydır ayrıca bir hata olursa tamamını yeniden ölçmezsiniz o hacmi tesisatı yeniden ölçersiniz.
” Bir ölçüm yaptınız daha sonra 2.sini yapıp kontrol ettiniz ve arada fark var 3.sünü yapmaya vakit yoksa size en doğru geleni kabul edin öyle bir durumda  yoksa ilk yaptığınız değeri yazın.
” İnsan hata yapar,keşif sırasındada hata olabilir.Size en az zararı verebilecek hataları yapın yada diğer bir deyişle daha önemli daha değerli olan kısımlara daha fazla zaman ayırın özen gösterin.
” Uygulama ve keşif hiç bir zaman aynı olmaz.Bunada dikkat edin.Keşif sonunda özellikle borulara ,hava kanallarına vb ne % 01 ile % 10 arası ilave yapın.İşin büyüklüğüne göre bu ilaveyi ayarlayın.Çok büyük bir işte % 10 çok fazla gelir.Adetlerde pek arttırma yapmayın.Örneğin pompa sayısı bellidir bu değişmez ama vana sayısı arttırılabilir.

Bazıları da projenin çıktısını alıp kağıt kalemle keşif yapıyor. Alışkanlıklar kolay değişmiyor yada bir kısmı ekran yerine kağıtta daha iyi kavrıyor saygı duymak lazım
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

SAYFALAR