Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de soğuk havaların etkisi kendini iyice hissettirmeye başladı. Epoksi zemin uygulamalarını yürütmek bu hava şartları altında bir kabusa dönebilir.
Soğuk havalar bir çok yönden epoksi imalatlarını etkilemektedir:
Düşük sıcaklıklar epoksi ürünlerinin kürünü(kurumasını) yavaşlatır. Ürünün çalışma ömrü uzar ama aynı zamanda projelerin tamamlanması planlanandan daha uzun sürecek anlamına gelebilir. Katmalar halinde uygulanan sistemlerde özellikler projeyi uzatma konusunda lider duruma gelebilir. Nihai sertleşme süresi de soğuk havalardan etkileneceğini göz önünde tutmakta faydalı olacaktır ki normal koşullarda 3 gün sonra müşteriye teslim edilebilir bir zemin bu şartlar altında birkaç ekstra güne ihtiyaç duyabilir.
Ürünün viskozitesi(akışkanlık,yayılma) de etkilenir. Epoksiler soğuk havalarda planlandığı gibi yayılmazlar. Bu da bölgesel olarak kalınlıklarda farklılığa sebebiyet vermekte veya uygulama esnasında kullanılan mala, rulo gibi ekipmanların efektlerinin kaybolmamasına neden olmaktadır.
Düşük hava sıcakları aynı zamanda uygulama alanlarınıda etkilemektedir. Özellikle halen ıslak olan epoksi katmanın üzerine çiy düşmesi veya nemlenmesi gibi sorunları karşımıza çıkararak epoksi katmanında renk açması ve parlaklık kusurlarını gibi problemlerin çıkmasına sebeb olabilir. Unutulmamalıdır ki epoksi uygulamaları kesinlikle 5-6 derecenin altında yüzeylere tatbik edilmemelidir. Aksi durumda yukarıda bahsetmiş olduğum problemler ile karşılaşılması sürpriz olmayacaktır.
Peki yukarıda tarif edilen konular ile nasıl başa çıkılmalıdır? Öncelikle düşük sıcaklığın etkileri en aza indirilmesi ve sahadaki ürünlerin oda sıcaklığına muhafaza edilmesi için gerekli aksiyonların alınması gerekmektedir. Ben kişisel olarak gibi yüksek sıcaklık üfleyen(ısımak vb) cihazların kullanılmasına karşıyım. Bu ekipmanlar üfleme noktasının en kuvvetli olduğu bölgelerde kaplamanın homojen görüntüsü bozan bir efekt bırakabilmektedirler. En sağlıklı yöntem ürünlere yardımcı kimyasallar ile müdahale edilmesi ve ürünlerin depolandığı alanın ısıtılarak en sağlıklı uygulamanın yapılmasıdır.
Tabiki en verimli yöntem projelerinizde epoksi imalatını planlarken mevsimsel gerçeklikleri göz önüne alınması ve projenin bu dönemlerde uygulanmasını tercih etmeniz olacaktır.
Tüm sorunlarınız için bizleri ile kontak kurabilirsiz.
Edit: Makalenin orijinal hali için https://www.linkedin.com/pulse/applying-epoxies-cold-temperatures-akis-apostolopoulos?trk=pulse_spock-articles.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.