PERFORMANS ANALİZİ NASIL YAPILIR - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

2/14/2023

PERFORMANS ANALİZİ NASIL YAPILIR

 






Performans analizi deprem olmadan yapılan simülasyonlar yardımı ile deprem olmuş gibi yapılan yapıların hasar tespitine performans analizi denir.

Betonarme bir yapıda, deprem durumunda, bazı şekil değişiklikleri ortaya çıkar. Betonda kısalmalar, çelikte uzamalar olur. Ancak çelikteki bu uzamalar her zaman bir sorun teşkil etmez (yada betondaki kısalmalar). Ancak çok fazla uzama (yada betonda kısalma) olursa bir sorun ortaya çıkar. Herhangi bir betonarme kesitte çelikte uzama miktarı (birim şekil değiştirme) size kesitin performansını verir. Bir eleman da bulunan sonsuz sayıdaki kesitlerin performansı size o elemanın performansını verir. Elemanların performanslarının toplamı da size taşıyıcı sisteminizin performansını verir.

Deprem oluyormuş gibi düşünerek, ilgili kesitlerdeki uzama/kısalmaları(çelik/beton) bulursunuz. Sonra bakarsınız bu uzama/kısalma değerlerine. Betondaki maksimum birim kısalma 0.0035, çelikteki maksimum birim uzama ise 0.01’dir. Performans analizine göre her kesitte çıkan sekil değiştirmelere göre elemanın depremdeki durumu, elemanların şekil değiştirmelerine göre de sistemin tamamının depremdeki durumu belirlenmekte.

Çelikteki uzamalar/betondaki kısalmalar hasarın derecesi anlamında önemli. Nispeten az bir uzama sınırlı hasar olarak nitelendirilirken, çok fazla uzama ise göçme durumunu gösterebilmekte.

Performans analizi nasıl yapılır?

Alanında uzman ekibimiz performans analizine başlamadan önce yapı maliklerinden yok ise ilgili belediyeden yapınızın statik ve mimari projesini alır. Eğer orada da yok ise kendimiz rölöve alarak binanızın bir nevi projesini ortaya koymuş oluruz. Ondan sonraki adımda yapıdan her kattan olmak şartı ile karot numunesi, sıyırma işlemleri, röntgenleme ile donatıların yani demirlerin tespiti ve okumaları, güçlendirilmiş kolon veya perde var ise oradan yapılacak işlemler, yapının oturum alanına bağlı olmak koşulu ile yönetmelik gereği gerek duyulur ise kiriş okuma ve sıyırmaları, sondajlı veya sismik zemin etüdü yapılır. Bu sonuçlar laboratuvar ortamında değerlendirildikten sonra binanın bir nevi kimliği ortaya konmuş olur.

Bina modellemesi yapıldıktan sonra alınan değerler ilgili programa girilir ve yapınızın performansı ölçülmüş olur. Bundan sonraki adımda gerek duyulur ise güçlendirme projesi aşaması başlamış olur

 

Sonuç olarak performans analizi dediğimiz şey hasar tespitinden farklı bir şey değildir. Firmamız performans analizi konusunda uzman kadrosu ile her zaman siz değerli müşterilerimizin yanındadır. Ücretsiz bilgi ve keşif için bizi arayabilir ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.


Depremler gündelik hayatımızda büyük yıkımlara ve kayıplara yol açan oldukça şiddetli doğal afetlerdir diyebiliriz. Nitekim hayatımızın belli dönemlerinde yaşadığımız çeşitli ölçekte sarsıntı ve depremler, hayatımızda büyük acı kayıplara, maddi ve manevi zararlara sebep olmakla beraber, hem ülke genelinde hem de piyasa genelinde pek çok iş ve firmayı da zarara uğratmaktadır. Yıkımı ve şiddeti bu denli büyük olan doğal afete karşı alınan önlemler de elbette azımsanmayacak ölçüde ciddidir. Hepimiz depremden korunmak için çeşitli yöntemler uygular, ilk yardım bilgileri öğrenir, afet durumlarında panik yönetimi dersleri alır, binalarımız için deprem performans analiz tespiti yaptırır, risk raporu oluşturur ve daha pek çok önlem alırız.

Depremler Ne Tür Felaketlerdir?

Hayatımıza büyük ölçekli zarar veren depremin başlıca sebebi elbette yaşadığımız yeryüzünün altında hareket eden tektonik kayaç ve fay hatlarıdır diyebiliriz. Dünya kabuğu, Dünya’nın çekirdeğiyle henüz bağını koparmamıştır. Bu yüzden soğuma devam ettiği müddetçe arada bir, birbirinden kopan bazı kayaçlar ve levhalar, fay hatlarının titreşmesine ve fay hattı üzerinde yer alan yerleşim alanlarının belli ölçeklerde titremesine sebep olmaktadır. Deprem performans analiz tespiti göstermiştir ki aslında büyük ölçekli depremler dışındaki tüm depremlerde, binaların zarar görme sebeplerinden birisi, deprem risk raporuna uygun güvenlik ve tedbirde inşa edilmemiş olmalarıdır. Ülkece yaşadığımız en şiddetli depremlerden birisi olan 1999 yılında Yalova’da ve Gölcük’de yaşanan deprem, hayatımızı ve piyasaları derinden sarsmış, binlerce insanın yaşamını kaybetmesine sebep olmuş ve pek çok maddi yıkıma neden olmuştur.

Deprem Performans Analiz Tespiti Nasıl Yapılır?

Bir bina ve yapı üzerinde yapılan deprem testi sonucunda, binanın sahip olduğu tüm değerler simülasyon ortamında hazırlanarak binanın olası sarsıntı ve depremlere karşı dayanıklılık raporu hazırlanır. Deprem performans analiz tespit sonucunda binanın depreme karşı riskli mi yoksa risksiz mi olduğu tespit edilir. Riskli aralıkta yer alan tüm yapıların kusur ve hatalarını gidermesi için yapıyı yıkarak yeniden inşa etmesi ve kuralları tatbik etmesi gerekir. Risksiz aralıkta yer alan bina ve yapıların ise binalarını depreme karşı daha da güçlendirecek performans çalışmaları yapmaları onlar için faydalı olacaktır.

Deprem Performans Analiz Tespiti Neden Gerekli?

Her yıl yüzlerce insan, yaşanan sarsıntı ve depremlerde hayatını kaybetmektedir. Onay almayan ve malzemesi kusurlu binalar, eskimiş ve yıkıma uğrayan platform ve merkezler, en ufak sarsıntı ve deprem anlarında yıkılarak pek çok cana mal olabilmektedir. Tüm bu kayıpların önüne geçebilmek adına, devletlerin zorunlu olarak yaptırdığı deprem testleri bulunur. Deprem performans analiz tespiti, binanın zemin etüt çalışmalarına, simülasyon göstergelerine, donatı ve röleve gibi pek çok alanında yapılan inceleme ve analiz biçimidir. Deprem testi sonucunda bir binanın depreme ne kadar dayanıklı olduğu, depremi baz alan kanun ve yönetmeliklere aykırılık teşkil edip etmediği, bina sağlamlığı gibi pek çok kriter hakkında bizlere  bilgi vermektedir. Deprem testi sonucunda çıkan tüm kusur ve hatalar, Afet riski altındaki yapıların değerlendirilmesi yönetmelik ve usulüne aykırılık teşkil eden tüm inşalar raporlanır ve müteahhit firmaya bildirilir. Tüm bu aksaklık ve kusurların giderilmesi sonucunda binanız depreme karşı çok daha sağlam ve dayanıklı hale gelir. İşte bu yüzden deprem performans analiz tespiti yaptırmak son derece önemli ve gerekli test aşamalarından bir tanesidir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.