ASBEST MADDESİ İNSAN SAĞLIĞINA NE KADAR ZARARLI - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

2/23/2024

ASBEST MADDESİ İNSAN SAĞLIĞINA NE KADAR ZARARLI

 ASBEST MADDESİ İNSAN SAĞLIĞINA NE KADAR ZARARLI 

ASBEST MADDESİ NE ZAMAN DOĞADAN KAYBOLUR..

ASBEST MADDESİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ NELERDİR. 












 ASBEST MADDESİ NEDİR 

Asbest, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir.

 Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır. 

Asbest, doğada yaygın olarak bulunur ve özellikle ısı ve ses yalıtımı, çimento, fren balataları gibi pek çok alanda kullanılır. Ancak asbestin solunması veya cilde teması, akciğer kanseri, mezotelyoma, asbestozis gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. 

Bu nedenle asbest kullanımı ve üretimi birçok ülkede yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır.


ASBESTİN ZARARLARI NELERDİR.


Asbestin zararları, solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açmasıdır. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları şunlardır:


1-Akciğer kanseri

2-Mezotelyoma (akciğer zarı kanseri)

3-Asbestozis (akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu)

4-Plevral efüzyon (akciğer zarları arasında sıvı toplanması)

5-Plevral plak (akciğer zarında kireçlenme)

6-Kalp zarı hasarı

7-Gırtlak ve yumurtalık kanseri

8-Cilt yaraları

Asbest maruziyetinin belirtileri arasında solunum problemleri, göğüs ağrısı, öksürük, kanlı balgam, kilo kaybı ve yorgunluk sayılabilir. Asbestin zararlarından korunmak için, asbest içeren malzemelerle temas etmemek, asbestli alanlarda uygun ekipman kullanmak ve asbeste maruz kalmış kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir.












NASIL ASBESTTEN KORUNABİLİRİM

Asbestten korunmanın en etkili yolu, asbest içeren malzemelerden uzak durmaktır. Ancak asbest içeren malzemelerle temas etmek zorunda kalırsanız, aşağıdaki önlemleri almanız gerekir:


1-   Asbest içeren malzemeleri kuru olarak kesmeyin, delmeyin veya kırmayın. Bu işlemler sırasında su püskürtün veya ıslatın, böylece asbest tozunun havaya karışmasını engelleyin.

2-  Asbest içeren malzemelerin sökülmesi veya temizlenmesi işlemlerini sadece yetkili ve eğitimli kişiler yaptırın. Bu işlemler sırasında uygun koruyucu ekipmanlar kullanın, örneğin özel maskeler, eldivenler, tulumlar, gözlükler vb.

3-  Asbest içeren malzemeleri atarken özel torbalar kullanın ve bu torbaları uygun şekilde etiketleyin. Bu torbaları belediyenin belirlediği özel çöp konteynerlerine atın veya lisanslı bir atık bertaraf firmasına teslim edin.

4-  Asbest içeren malzemelerle çalıştıktan sonra kendinizi iyice temizleyin. Kıyafetlerinizi ve ekipmanlarınızı asbest tozundan arındırın veya uygun şekilde atın. Asbest tozunu evinize veya arabanıza taşımamaya dikkat edin.

5- Asbestten korunmak için bu önlemleri almanız, sağlığınızı korumak açısından çok önemlidir. Asbeste maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, bir doktora başvurun ve düzenli olarak sağlık kontrolünden geçin. Asbestin neden olduğu hastalıkların belirtileri arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, kanlı balgam, kilo kaybı ve yorgunluk sayılabilir.



ASBESTİN TARİHİ NEDİR.

   Asbestin tarihi, lifli yapıda bir silikat minerali olan asbestin ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere dayanıklı olması nedeniyle çok eski çağlardan beri sanayide ve günlük hayatta kullanılmasına dayanır. 

   Asbestin ilk kullanımı yaklaşık 4.000 yıl önce Finler tarafından çanak çömlek yapımında olduğu düşünülmektedir. Asbest, antik Yunan, Roma ve Çin gibi medeniyetlerde de ısı ve ses yalıtımı, kumaş yapımı, savaş giysileri, mum fitili gibi pek çok amaçla kullanılmıştır. 

   Asbest madenciliği ise 19. yüzyılın sonlarında daha büyük ölçeklerde yapılmaya başlanmış ve 20. yüzyılda asbest üretimi ve tüketimi zirveye ulaşmıştır. Ancak asbestin insan sağlığına ciddi zararlar verdiği, özellikle akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestozis gibi hastalıklara yol açtığı anlaşılmıştır. Bu nedenle asbest kullanımı ve üretimi birçok ülkede yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır. Türkiye’de de asbest kullanımı 2011 yılından beri yasaktır.


BİNA YIKIM İŞLERİNDE ASBEST MADDE NASIL ORTAYA ÇIKAR ?


    Bina yıkım işlerinde asbest madde, eski binalarda ısı ve ses yalıtımıçimento, boru, kiremit gibi malzemelerde kullanılan asbestli ürünlerin kırılması, kesilmesi veya sökülmesi sırasında ortaya çıkar. Bu işlemler, asbest liflerinin havaya karışmasına ve solunum yoluyla insanlara bulaşmasına neden olur. 

    Asbest, çok tehlikeli bir kanserojen maddedir ve akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri (mezotelyoma), asbestozis gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle bina yıkım işlerinde asbestli malzemelerin varlığı tespit edilmeli ve bu malzemelerin sökümü ve bertarafı sırasında uygun koruyucu önlemler alınmalıdır. Bina yıkım işlerinde asbestten korunmak için şunları yapmanız gerekir:











BİNA YIKIM İŞLEMLERİNDE ASBEST MADDESİNE MARUZ KALAMAMAK İÇİN UYULMASI GEREKEN KURALLAR...


Asbest içeren malzemeleri kuru olarak kesmeyin, delmeyin veya kırmayın. Bu işlemler sırasında su püskürtün veya ıslatın, böylece asbest tozunun havaya karışmasını engelleyin.


Asbest içeren malzemelerin sökülmesi veya temizlenmesi işlemlerini sadece yetkili ve eğitimli kişiler yaptırın. Bu işlemler sırasında uygun koruyucu ekipmanlar kullanın, örneğin özel maskeler, eldivenler, tulumlar, gözlükler vb.

Asbest içeren malzemeleri atarken özel torbalar kullanın ve bu torbaları uygun şekilde etiketleyin. Bu torbaları belediyenin belirlediği özel çöp konteynerlerine atın veya lisanslı bir atık bertaraf firmasına teslim edin.

Asbest içeren malzemelerle çalıştıktan sonra kendinizi iyice temizleyin. Kıyafetlerinizi ve ekipmanlarınızı asbest tozundan arındırın veya uygun şekilde atın. Asbest tozunu evinize veya arabanıza taşımamaya dikkat edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.