ŞANTİYE ŞEFLERİNİN İŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİNE YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Yeni yönetmelikle şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre yeniden düzenlendi. Şantiye şefleri, yeni düzenleme ile yapı inşaat alanının her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 işi, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 işi ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. Düzenleme ile şantiye şeflerine ayrıca 75 yaş sınırı da getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetleri ile ilgili yeni yönetmelik hazırlandı. 2024 yılı itibariyle yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile şantiye organizasyonu ve teknik hizmetlerin geliştirilmesi için yeni önlemler uygulamaya konuldu. Daha önce aynı anda toplam büyüklüğü 30 bin metrekareye kadar olan 5 ayrı iş üstlenebilen bir şantiye şefinin, yeni yönetmelik ile üstlenebileceği bu iş miktarları yeniden belirlendi.
Bakanlığın hazırladığı yeni yönetmeliğe göre bir şantiye şefi, yapı inşaat alanı her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında ise tek bir iş alınabilecek. Aynı ada içerisinde, aynı müteahhit ve yapı sahibine ait işler ise tek iş olarak değerlendirilecek. Teknik öğretmenler ve teknikerler de özel inşaatlarda aynı anda 3 işi geçmemek üzere; yapı inşaat alanı bin 500 metrekareye kadar yapıların şantiye şefliğini üstlenebilecek.
75 YAŞINI DOLDURANLAR ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPAMAYACAK
Düzenleme ile şantiye şeflerine yaş sınırlaması getirildi. 75 yaşını dolduranlar artık şantiye şefliği yapamayacak. Bir şantiye şefinin görevden ayrılması halinde ise yenisi görevlendirilinceye kadar inşaatın devam etmemesi sağlanacak. Şantiye şefliği hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemelerin istihdama da önemli oranda katkı sağlaması bekleniyor.
KAYNAK:ŞANTİYE ŞEFLERİNİN İŞ YÜKÜMLÜLÜKLERİNE YENİ DÜZENLEME GETİRİLDİ (csb.gov.tr)
İş Üstlenebilme Şartları
– Aynı anda 1500 metrekareye kadar en fazla 4 farklı işte şantiye şefliği üstlenilebilir.
– Aynı anda 1500 metrekare ile 4500 metrekare arasında en fazla 3 farklı işte şantiye şefliği üstlenilebilir.
– Aynı anda 4500 metrekare ile 7500 metrekare arasında en fazla 2 farklı işte şantiye şefliği üstlenilebilir.
– 7500 metrekareden büyük yapı inşaat alanlarında 1 tane şantiye şefliği üstlenilebilir.
– Teknik öğretmenler ve teknikerler özel inşaatlarda aynı anda 3 işi geçmemek üzere, yapı inşaat alanı 1500 metrekareye kadar olan yapıların şantiye şefliğini üstlenebilecek.
Notlar
– Kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılan kamu yatırımı niteliğindeki yapıların şantiye şefleri aynı anda başka bir işin şantiye şefliğini üstlenemez.
– Aynı yapı adası içerisinde, aynı müteahhit ve yapı sahibine ait işler tek iş olarak değerlendirilecek.
– Deneyim şartını sağlamak için işin ruhsat aşamasından yapı kullanım aşamasına kadar şantiye şefi olarak görev almış olmak gerekmektedir.
- Şantiye Şefinin ilgili şantiyenin SGK kayıtlarında Şantiye Şefi sigorta kodu ile sigortalandığının belgelendirilerek Yapı Kullanma İzin Belgesi verilirken talep edilmesi,
- Şantiye şeflerinin üye kimlik kartının odadan alınacak mesleki kısıtlılığının bulunmadığına dair belge yerine kullanılmaması,
- Yönetmeliğin eki olan güncel taahhütname yerine başkaca veya geçmiş taahhütnamelerin kullanılmaması,
- Diğer adres olarak gösterilen ve asıl yerleşim yeri olmayan adresler üzerinden Şantiye Şefliği üstlenmesinin önüne geçilmesi,
- Yapım işindeki imalat oranları dikkate alınarak şantiye şefliğinin üstlenilmesinin sağlanması,
- Şantiye şefinin başka bir işte tam zamanlı çalışmadığını e-Devlet üzerinden barkodlu belge olarak alacağı SGK Hizmet Dökümü ile belgelendirmesi,
İdareler ve Yapı Denetim Kuruluşları tarafından denetlenecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.