İhale İkincil Mevzuatlarında Önemli Değişiklikler - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

5/22/2024

İhale İkincil Mevzuatlarında Önemli Değişiklikler

 İhale İkincil Mevzuatlarında Önemli Değişiklikler 


İhale İkincil Mevzuatlarında 18.05.2024 tarihli Resmi Gazetede Bazı Önemli Değişiklikler yayınlanmıştır. Bunlar ;


(İlanı veya duyurusu 1/10/2024 tarihi ve sonrasında yapılacak ihalelerde)

1- İhalelere katılabilmek için SGK borç sınırı 5000 TL ile sınırlandırılmıştır. 


Böylece vergi borcu ile sgk borcu limiti eşitlenmiş olacak. Kısacası ihalelere katılırken borcunuzun neredeyse olmaması gerekecek diyebiliriz


(İlanı veya duyurusu 15/6/2024 tarihi ve sonrasında yapılacak ihalelerde)

1- Mevcut iş deneyimi olan yüklenicinin ünvan/tür değişikliği veya devralma ya da yeni şirket kurma yoluyla birleşmesi durumlarında;


iş deneyim belgesinin ihalelerde kullanılabilmesi için bu değişikliklere ilişkin belgelerin de teklif/başvuru kapsamında sunulması zorunlu.


2- Sözleşmedeki İş ortaklığı oranları;


İlk ihaledeki şartların sağlanması, pilot ortağın değişmemesi, fiyat dışı unsur üzerinden puanlama yapılan ihalelerde iş ortaklığının aldığı puanın azalmaması koşullarının bir arada bulunması kaydıyla bu oranlar idare onayı ile değiştirilebilecek.


3- Fiyat Dışı Unsur Bazı ihalelerde zorunlu oluyor (01/02/2024 – 31/01/2025 dönemi yapım işleri için eşik değer: 418.648.353 TL)


Yaklaşık maliyeti eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ve birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen işlerde, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak belirlenmesi zorunludur.


4- Aşırı Düşük Teklif Açıklama için sunulan analizlerde;


kâr ve genel giderler hariç analiz girdilerinin toplam tutarının asgari %10’u oranında yüklenici kârı ve genel gider öngörülmesi zorunludur. Sorgulamaya konu edilmeyen iş kalemleri/grupları için analiz sunulması istenmeyecek.

Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterlidir. Bu bedel isteklinin ihalede sunduğu teklif bedelinin %10’undan az olamaz.


Analizlerde, açıklama istenilmeyen her bir analiz girdisinin birim fiyatı ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı için bir kuruşun altında bedel öngörülemez.

Analizlerde, birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan ve bir kuruşun üzerinde olan tutar virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanır; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmaz.


Yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutarın, açıklama yapılan iş kalemi/iş grubu için teklif edilen fiyatı aşması halinde isteklinin teklifi reddedilir.


* Bunun dışında bazı form ve detaylarda da güncellemeler olmuş. 


Detaylı bilgi için bknz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.