İNŞAAT DENETİMİNDE YENİ DÖNEM UYGULAMASI 2013 VE SONRASI... - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

7/29/2013

İNŞAAT DENETİMİNDE YENİ DÖNEM UYGULAMASI 2013 VE SONRASI...

Çevre Bakanlığı kendi denetim timini kuruhttp://www.aksam.com.tr/ekonomi/denetimde-yeni-donem-basliyor/haber-227109yor… Bakanlık bünyesinde oluşturulacak denetim ekipleri ‘zabıta’ birimleri gibi çalışıp inşaatları denetleyecek. Denetçiler imar planı dahil her türlü belgeye bakacak.
İnşaat denetimlerinde Çevre Bakanlığı da devreye giriyor. Bakanlık inşaatların mevzuata uygunluğunu, bünyesinde oluşturacağı, zabıta gibi çalışacak denetçilerle kontrol edecek. Denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, işlem tesis etme yetkisine sahip olacak. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Çevre Bakanlığı, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla inşaatları sıkı denetim altına alacak
.
ZABITA GİBİ ÇALIŞACAKLAR

Önceleri sadece yapı denetim firmaları üzerinden yapılan kontrollere, Bakanlığın uzmanlarıyla gerçekleştireceği denetimler de eklenecek. Bu kapsamda Bakanlık, kendi bünyesinde denetçi pozisyonları oluşturacak. Zabıta gibi çalışacak denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatla ilgili tüm faaliyetleri kontrol edecek. Bu kapsamda, inşaat işlerini usulüne uygun yapmayan veya kanunda belirtilen mükellefiyetini yerine getirmeyen, sözleşmeye aykırı davranan yapı sahibi, projeci, fenni mesuller, müteahhit, taşeron, şantiye şefi, usta veya diğer ilgililere idari yaptırımlar uygulanacak.  
MASRAF MÜTEAHİTTEN
Binaları denetleyenler ağır para cezalarının yanı sıra inşaatın yıkılması gibi yaptırım kararları da alabilecek. Bakanlık, yıkım konusunda belediyeleri uyaracak. Belediyelerin kayıtsız kalması durumunda, bina Bakanlık tarafından yıkılacak. Yıkım masrafı ise yapı sahibinden alınacak. Bakanlık, usulsüzlükte sorumluluğu bulunan idari yetkilileri de İçişleri Bakanlığı’na şikayet edecek.
TESPİTLER ZEMİNDEN BAŞLAYACAK
BAKANLIĞIN yeni bir uygulaması da risk tespitiyle ilgili. Bakanlık, riskli binaları zemin kattan tespit edecek. En fazla zarar gören kritik kat belinlenip buradan numume alınacak. Çalışmalar 8 kat ve 25 metre yüksekliğine kadarki tüm binalar için geçerli olacak. Böylece tespitlerin hızlı ve ekonomik olması hedeflendi.  Riskli binaların tespiti için hesaplar, mevcut bina taşıyıcı sistem özellikleri dikkate alınarak yapılacak. Taşıyıcı sistem özellikleri sadece kritik kat rölevesiyle belirlenebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

SAYFALAR