Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi ile ilgili olarak 4735 sayılı Kanun’a eklenmesi teklif edilen geçici 7 ’nci madde aşağıdaki şekilde Meclis Genel Kurulunda kabul edilmiştir - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

12/07/2023

Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi ile ilgili olarak 4735 sayılı Kanun’a eklenmesi teklif edilen geçici 7 ’nci madde aşağıdaki şekilde Meclis Genel Kurulunda kabul edilmiştir

Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi ile ilgili olarak 4735 sayılı Kanun’a eklenmesi teklif edilen geçici 7 ’nci madde aşağıdaki şekilde Meclis Genel Kurulunda kabul edilmiştir

TOKİ işlerinde artırımlı katsayısı 1,15,
Diğer kamu işlerinde 1,00 olabilecek.

Fiyat farkları 1/1/2024   -   31/12/2024 tarihleri arasında 1 yıl süre ile verilecek.



























4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa eklenecek olan “Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi" başlıklı GEÇİCİ MADDE 7'nin kapsamı;

1-) Düzenleme sadece yapım işleri sözleşmeleri içindir. Mal alımı ve Hizmet alımlarına ait sözleşmeleri kapsamayacaktır.

2-) İhale tarihi 01/03/2023 öncesi olan işler kapsamda olacaktır.

3-) İhale tarihi itibari ile kapsamda olan sözleşmelerin maddenin yürürlüğe gireceği tarih (resmî gazetede yayımlanacağı tarih) itibari ile geçici kabulünün onaylanmamış olması gerekir.

4-) İhale tarihi itibari ile kapsamda olan ve devam eden işlerin 01/01/2024 tarihi ve sonrası yapılan imalatları için fiyat farkı verilecek.

5-) 2023 yılı ve öncesi için geriye dönük herhangi bir hesaplama ve ödeme yapılmayacak.

6-) Fiyat farkı 01/01/2024 tarihinden itibaren 31/12/2024 tarihine kadar 1 yıl süreyle verilecektir.

7-) İhale tarihi itibari ile kapsamda olan ve devam eden yapım işleri için 6 aya kadar süre uzatımı verilebilecek. Bu konudaki düzenleme ve uygulama Cumhurbaşkanı kararı ekinde yayımlanacak olan uygulama esaslarında belirlenecektir.

8-) Sözleşmesinde fiyat farkı hesabı OLAN ve TOKİ dışındaki kamu kurumları tarafından ihalesi yapılan işlerde B katsayısının üst sınırı 0,90’dan 1,00’a kadar yükseltilebilecek. 1,00 katsayısı üst sınır olup, bu katsayı Cumhurbaşkanı kararı ekinde yayımlanacak uygulama esaslarında belirlenecektir.

9-) Sözleşmesinde fiyat farkı hesabı OLAN ve 2985 sayılı Kanun diğer bir ifade ile TOPLU KONUT KANUNU (TOKİ) kapsamındaki konut ve konut ile birlikte ihaleye çıkılan yapım işlerinde B katsayısının üst sınırı 0,90’dan 1,15’e kadar artırılabilir.”
1,15 katsayısı üst sınır olup, bu katsayı Cumhurbaşkanı kararı ekinde yayımlanacak uygulama esaslarında belirlenecektir.

10-) Sözleşmesinde fiyat farkı hesabı OLMAYAN işlerde, Yİ-ÜFE genel endeksinin ihale tarihi ile 01/01/2024 sonrasında fiyat farkının hesaplanacağı aya ait artışın %15’ine kadar fiyat farkı verilecek.
%15 oranı üst sınır olup, bu oran Cumhurbaşkanı kararı ekinde yayımlanacak olan uygulama esaslarında belirlenecektir.

11-) Sözleşmelerin tasfiye edilmesine ilişkin düzenlemeler teklif maddesinde yer almamaktadır.

12-) İstisna kapsamında ihale edilen yapım işleri sözleşmeleri için de benzer düzenlemeler ilgili mevzuatında yapılabilecektir.

13-) Yasanın tamamının Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi sonrasında Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak ve Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlüğe girecektir.

14-) Kanun maddesinin yürürlüğe girmesi sonrasında Cumhurbaşkanı kararı ve eki uygulama esasları yayımlanacaktır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.