KİRA TESPİT DAVASI NEDİR ? - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

1/05/2024

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR ?

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR ?





      Kira tespit davası, kira bedelinin yeniden belirlenmesi için kiracı veya kiraya veren tarafından açılan bir davadır. Bu dava, kira sözleşmesinin yenileneceği zaman veya kira bedelinin hukuki sınırı aştığı durumlarda açılabilir. Davanın sonucunda mahkeme, kira bedelini piyasa koşullarına ve kira artış oranına göre tespit eder.


Kira tespit davası nasıl açılır sorusuna gelince, bu dava kira konusu konutun bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir. Davayı açmak için tarafların kira bedelinde anlaşamamış olması ve dava açmada hukuki yararının bulunması gerekir. Ayrıca dava yeni kira döneminden en az 30 gün önce açılmalı veya ihtarname gönderilmelidir.

KİRA TESPİT DAVASI İÇİN AVUKAT TUTMA ZORUNLULUĞU VAR MI ?

        Kira tespit davası açmak için avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bu dava, kira sözleşmesinin şartlarına, kiralananın durumuna, emsal kira bedellerine ve tüketici fiyat endeksine göre değişkenlik gösteren hukuki ve teknik bir konudur. Bu nedenle, davanın doğru şekilde açılması ve sonuçlandırılması için avukat desteği almak faydalı olabilir.


        Avukat tutmanın bir diğer avantajı da, kira tespit davasının masraflarının büyük bir kısmının avukatlık ücreti olmasıdır. Bu ücret, davanın kazanılması halinde karşı taraftan tahsil edilebilir. Ayrıca, avukat tutmak, davanın süresini kısaltabilir ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözebilir.


KİRA TESPİT DAVASI AÇMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR. 



          Dava dilekçesi: Davanın neden açıldığını, istenen yeni kira bedelini ve bunun gerekçelerini detaylı bir şekilde anlatan bir dilekçe yazılmalıdır. Dilekçede, davanın açıldığı mahkeme, dava tarafları, kiralananın niteliği, kira sözleşmesinin süresi, kira bedeli ve artış oranı, emsal kira bedelleri, TÜFE oranı gibi bilgiler yer almalıdır.

         Kira sözleşmesi: Taraflar arasında yapılmış olan yazılı veya sözlü kira sözleşmesinin aslı veya onaylı örneği sunulmalıdır. Sözlü sözleşme varsa, bunun tanıkları veya diğer delilleri gösterilmelidir.

         Tapu kaydı: Kiralananın tapu kaydının aslı veya onaylı örneği sunulmalıdır. Kiralananın paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyet halinde olması durumunda, diğer paydaşların veya ortakların da dava tarafları arasında yer alması gerekir.

         Ödeme belgeleri: Kiracının kira bedelini ödediğine dair makbuz, dekont, fatura gibi belgeler sunulmalıdır. Bu belgeler, kira bedelinin ne kadar olduğunu ve ödemenin hangi tarihte yapıldığını gösterir.

          Emsal kira bedelleri: Kiralananın bulunduğu bölgedeki benzer nitelikteki taşınmazların kira bedellerini gösteren belgeler sunulmalıdır. Bu belgeler, mahkemenin yeni kira bedelini tespit ederken dikkate alacağı kriterlerden biridir.

        Bu belgelerin yanı sıra, davanın açılmasına ilişkin diğer deliller de sunulabilir. Örneğin, kiralananın durumunu gösteren fotoğraf, video, rapor gibi belgeler.


   






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.