Brüt beton işleri nedir? - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

4/22/2013

Brüt beton işleri nedir?



Sonradan üzeri sıvanmayacak ve olduğu gibi bırakılacak, yüzeyi çok düzgün ve şekilli olması istenilen, boya malzemelerle boyanabilen, vibrasyonu iyi yapılmış, genellikle çelik yada fiber kalıp içerisine dökülmüş olan betonlara denir.
Kaynak: Prof. Dr. İlker ÖZDEMİR, “Yapı İşletmesi Ders Notları”, Eskişehir, 2003.


üzerine kaplama yapılmayan, çıplak yüzeyli betonarmedir. genelde halk arasında visko diye anılan viskobeton*yani kendinden yerleşen beton dökülerek istenilen kalitede prüzsüz yada motifli(özel kalıp vasıtasıyla) betonarme yüzeyi elde edilir. aksi halde kalıbı sökünce çıkan yüzey prüzsüz olmaz, hatta agregalar falan görünebilir mazallah*. bu durumda kellenizi isteyen mimar bitiverebilir şantiyede.


üzeri sıvanmamış, boyanmamış ya da başka bir malzemeyle kaplanmamış beton. çıplak bırakıldığı için yüzeyin pürüzsüz olması beklenir bu sebeple küçük agrega kullanılır. mimaride bir şekilde modernizm içinde yer almış akımların favori malzemelerinden biridir. kalıplar söküldüğünde anında hazır hale geldiği için kalıplar kimi zaman alengirlidir, kabartmalar, girintiler çıkıntılar bulunabilir, böylece beton yüzey üzerinde bir desen de yaratılmış olur. ancak en bilinen dokusu dört köşesinde kalıpların tutturulmasından kalan cıvata delikleri olan kare dokudur. tadao ando'nun sözgelimi, en çok kullandığı malzemedir mesela ancak 80'lerden sonra yağmurun brüt beton üzerinde mukavemet açısından zararlı etkileri olduğu tespit edildiğinden günümüzde kullanımı nispeten azalmıştır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

SAYFALAR