Ön Keşif nedir? Nasıl yapılmalıdır? - İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

 İNŞAAT SEKTÖRÜ HABERLERİ VE BİRİM FİYAT GÜNCELLEMELERİ

İNŞAAT İLE İLGİLİ GELİŞMELER, GÜNCEL BİRİM FİYATLARI

İNŞAATLİNK

TELEGRAM GRUBU

2/15/2014

Ön Keşif nedir? Nasıl yapılmalıdır?

Ön Keşif nedir? Nasıl yapılmalıdır?

12 Ocak 2011, 11:48
İnşa edilen yapının ne kadara mal olacağını bilmek hem yapı sahibi hemde ihaleyi alacak olan yükleniciler açısından önem arz etmektedir.Çünkü yapı sahibi gerekli parasal hazırlığı ona göre yapacak, yüklenici firmalar ise sahip oldukları finansman iş gücü ekipman gibi kaynaklarını talip olacakları işin parasal büyüklüğü ile kıyaslayacaklardır.

Bir yapının ne kadara mal olacağını hesaplamak çok kolay bir iş değildir.Özellikle inşaat sektöründe kullanılacak girdilerin fazla olması ve yapım süresinin uzun olması bu işlemi biraz daha kamaşık nir hale getirmektedir.

Keşif çıkarılması: Yapı maliyetinin çıkarılması işlemine denir.

Ön Keşif: İnşaata başlanılmadan önce yapı maliyetinin çıkarılması işlemine denir.Bu işlem sonucunda hesaplanan maliyete Ön keşif bedeli veya muhammel bedel denilmektedir.

NOTLAR: Ön keşif işlemi inşaat yapımına başlanılmadan yapıldığı için üretilecek yapı ile ilgili bilgiler iyi değerlendirilmelidir.Aksi taktirde gerçeği yansıtmayan bir ön keşif olmuş olur.
Projeler henüz hazırlanmadan veya hazırlığın ilk aşamalarında yapıldığı için hesaplamalarda bazı ön kabuller kullanılmaktadır.

Ön keşif yapılırken kullanılan yöntemler:
-Birim hacim yöntemi:
Bu yöntemde inşa edilmesi düşünülen yapının kullanılabilir hacmi ve birim hacim maliyeti esas alınmaktadır.Dolayısıyla bu yöntemde inşa edilecek yapının nitelikleride bilinmelidir.Ülkemizde m3/tl cinsinden hesaplanmış çeşitli nitelikteki yapılar için belirlenmiş birim fiyatlar vardır.Örneğin Devlet su işleri tarafından belirlenmiş için ton/tl olarak su depolarının birim maliyetleri belirlenmiştir.Yapacağımız inşaat da kullancağımız su deposunun kaç litre olacağını belirleyerek birim fiyatıyla çarpıp maliyetini bulabiliriz.
-Hizmet birim maliyeti:
İnşa edilecek binanın kullanılış amacına göre hizmet vereceği kişi sayısı hesaplanarak yapılan hesaptır.Diğer yöntemlerde olduğu gibi bazı kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen birim fiyatlara göre hesaplam yapılır.Örneğin 1000 kişilik bir okul yapılacağı zaman Milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenen öğrenci başına düşen giderlerin belirlendiği istatistiklerden yararlanılabilir.
-Birim alan maliyeti:
Ülkemizde en sık kullanılan yöntemdir.İnşa edlicek yapının toplam inşaat alanı ile inşaat için öngörülen birim maliyetlerini esas alır.Bu birim maliyetler inşa edilecek yapının özelliklerine uygun olarak Bayındırlık ve İskan bakan
lığı tarafından belirlenir ve her yıl en geç nisan ayının sonuna kadar resmi gazetede yayınlanmak zorundadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanın.

SAYFALAR